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Confidentiality of medical records under the Coal Mine Workers’ Health Scheme 

Must I consent to my employer’s medical 
provider accessing my previous records? 

No – you are not required to provide consent for 

a doctor or anyone else to access your records 
under the Coal Mine Workers’ Health Scheme 
(the Scheme) in order to undertake a health 
assessment.  

Your employer’s Appointed Medical Adviser 

(AMA), or the medical provider conducting your 

health assessment, may request your consent to 
access medical records that formed part of your 
previous health assessments. 

This often occurs when an employer changes its 

AMA or medical provider, or you have started 
work with a new employer. The previous records 

may assist with the effective and efficient 
completion of the next health assessment that is 

required e.g., a new AMA needs to undertake a 
further assessment of previous findings, and a 
related specialist report may assist. 

While you are not obligated to provide consent, 

without it, you may be asked to undertake 

additional or repeat testing that may not 
necessarily be needed if the doctor could view 
the findings from previous assessments. 

Must I consent to my medical records 
being given to my employer or the mine? 

No – you are not obligated to consent to your 
records under the Scheme being disclosed to 
anyone. 

While your employer, the mine operator, or their 
medical provider, may request consent to obtain 
or disclose your medical records, you are under 

no obligation to provide it in order to undertake a 
health assessment under the Scheme.  

Section 52 of the Coal Mining Safety and Health 

Regulation 2017 (the Regulation) prohibits the 

disclosure of your medical records obtained 
under the Scheme to any person unless you have 
consented, or as permitted by the Coal Mining 

Safety and Health Act 1999 or the Regulation. 
 
 

What is given to my employer? 

The doctor that completes your health 
assessment (your employer’s AMA) must provide 

your employer with a report on the outcome of 
the health assessment. You will also receive this 
report. This report contains information about 
fitness for duty, work restrictions, diagnosed 
occupational diseases and any requirements for 

you to undertake subsequent assessments. 

Unless you consent, the report must not include 

copies of your medical records created or 
obtained to complete the assessment (e.g., 
medical questionnaire, test results or specialist 
reports).  

What if my employer or the site wants to 
know more about my health assessment? 

One reason may be to help them manage any 

risks or restrictions indicated in the report. 

If the employer requires an explanation of your 

health assessment report from their AMA, they 
must obtain your agreement and ensure that you 

are present for the explanation – see section 47 
of the Regulation. 

What if I have concerns about why I’m 
being asked to give consent? 

If you are concerned, or the request for consent 
is unclear, seek an explanation from the medical 

provider or your employer.  

Seek clarification about what is the purpose of 
providing your consent.  Is it only to support the 
doctor to complete your health assessment in 

relation to the Scheme, or is it for other 

purposes, e.g., a request from your employer? Be 

informed about who you are consenting to have 

access to your records.   

What if my medical records have been 
disclosed without my consent? 

Complaints about alleged breaches of medical 
record confidentiality can be made to RSHQ, or 

for any further information - contact (07) 3199 
7967 or minehealthregister@rshq.qld.gov.au.   

https://www.legislation.qld.gov.au/view/html/inforce/current/sl-2017-0165#sec.52
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